Citrontårta



Den här hade jag tänkt göra till mina kära arbetskamrater på torsdag när jag har min sista arbetsdag!

Härligt fräsch citrontårta:

Botten:
125g smör
75g choklad
1½ dl socker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
2 msk kakaopulver (mörkt)
1 tsk vanillinsocker
en nypa salt

För fuktning
½ dl hett kaffe

Lemon curd dvs. citronkräm:
2 ägg
2 dl socker
2tsk vanillinsocker
saft av 2 citroner (1dl) + rivet skal (2 tsk)
50g smör

Fyllning:
5 gelatinblad
½ dl apelsinjuice
2dl vispbar vaniljsås
3 dl fettfri surmjölk
½ pkt Kvarg
2 tsk vanillinsocker
 
Gör så här:

1. Fäst ett bakplåtspapper på bottnen till en form med löstagbar botten (diameter 24cm).
Pensla kanterna.

2. Smält smöret på låg värme. 
Tillsätt choklad och låt det smälta.
Rör ner sockret och äggen.
Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt i smeten.
Rör om så att blandningen blir jämn.
Grädda bottnen i 175 grader i ca 15 minuter.
Bottnen får bli saftig, lite degaktig.
Lösgör formens kanter, tvätta och torka den och fäst den tillbaka.

3. Fukta bottnen och låt den svalna före du börjar fylla tårtan.

4. Tillred lemon curden.
Vispa ägg, socker och vanillinsocker till ett poröst skum i vattenbad.
Tillsätt citronskal och citronsaft.
Låt värmas under ständig omrörning, tills blandningen tjocknar (ca 10 minuter).
Ta blandningen ur vattenbadet och tillsätt smöret i bitar.
Rör om tills smöret har smält.
Låt svalna.

5. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa vaniljsåsen till ett mjukt skum och tillsätt surmjölken.
Blanda i kvarg, lemoncurd och socker.

6. Hetta upp saften till kokpunkten och lös upp de urkramade gelatinbladen i saften.
Häll gelatinblandningen i en tunn stråle i fyllningen och rör om hela tiden.
Häll fyllningen på bottnen och låt stelna i kylskåpet över natten.
Flytta tårtan på ett serveringsfat med hjälp av bakplåtspappret.
Dekorera på önskat sätt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback